Geschiedenis


Pieter Los: een naam vol vertrouwen! 

Wie kent hem niet? De man die zich al sinds 1967 bezighoudt met de voorziening van zowel luchtgekoelde als watergekoelde Volkswagen onderdelen.Pieter Los (rechts op de foto).

Toen onze Piet een jongen van 23 jaar was wilde hij het grote avontuur aangaan in de United States of America. En omdat zijn achterneef daar al vanaf 1956 een bestaan had opgebouwd mocht hij daar wel een jaartje verblijven. Echter daar kwam nog een hele berg papierwerk bij kijken voordat de vergunning rond was.

Pieter had al enige jaren als vrachtwagenchauffeur gewerkt, maar zou bij zijn achterneef in de import van Volkswagen onderdelen terecht komen. Dus in de tussentijd kon hij komen werken bij VW-dealers, zoals de Haas in Apeldoorn en de Vries in Purmerend en deed daar zijn eerste kennis op.

Na goed een jaar was het zover, de langverwachte reis was eindelijk in zicht: Detroit, here I come! In deze Amerikaanse autostad waar de geïmporteerde Kevers van militairen en toeristen uit Duitsland en Nederland reden, was het nog lastig om aan onderdelen te komen (op één adres na dan). Dit avontuur dat voor een jaartje gepland was heeft nog bijna 10 jaar geduurd.

Pieter leerde de mensen kennen achter de namen van Empi en Scat en bouwde samen met zijn achterneef vele verschillende Dune buggy’s en importeerde de onderdelen zelf via Nederland naar de USA.

Na een vakantie bezoekje in Nederland leerde Pieter zijn Truus kennen en vroeg haar mee naar de USA te gaan. Samen hebben ze daar twee jaar genoten maar besloten terug te keren naar Nederland om daar hun leven verder te delen.

In 1986 is Pieter Los zijn eigen bedrijf gestart in Volkswagen onderdelen vanuit de tot de nok toe gevulde garage aan huis. Eerst alleen watergekoeld, maar op verzoek van verschillende Keverrijders uit Heerhugowaard en omgeving begon Pieter ook met het leveren van luchtgekoelde onderdelen. Al snel werd de naam Pieter Los een begrip in heel het land en leverde Pieter per post vele onderdelen. Gewoon opsturen, een factuurtje erbij en er werd ook altijd keurig betaald. En ook als je bijvoorbeeld op een zomeravond nog een onderdeeltje nodig had kon je als Pieter thuis was altijd even langs komen. En vaak als je daar was, was het zo gezellig op het bankje voor het huis dat je snel de tijd vergat door de vele avonturen en verhalen die je hoorde en dronk gezellig een biertje of frisdrankje mee.

Pieter bezocht vele beursen en meetingen in binnen- en buitenland en was toentertijd zelfs een hoofdsponsor van de KCN. Zijn inkoop gebeurde vaak bij dezelfde leveranciers als waar Keverbedrijven uit Doesburg, Rotterdam en Den Bosch deze haalden, maar van een samenwerking kwam het niet. Pieter is vanaf het begin van de Keverdagen in Noord-Holland een trouwe sponsor en heeft ook geen enkele meeting gemist.

Maar nu, na alweer bijna 25 jaar, zit er toch een eind aan te komen en gaat Pieter het wat rustiger aan doen. De gehele voorraad wordt nu ter overname aangeboden. Zowel het luchtgekoelde gedeelte als het watergekoelde gedeelte staat te koop.

Jammer, maar wellicht is er iemand die de verkoop voort kan zetten, zodat de leveringen door kunnen blijven gaan. De leuke verhalen en avonturen neemt in ieder geval niemand ons af. Pieter, je blijft onze vriend!